Η ATP ανακοίνωσε το “Baseline” ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα χρηματοοικονομικής ασφάλειας για τους παίκτες που αποτελείται από τρεις πυλώνες και αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα προς τη διασφάλιση ότι ένας μεγάλος αριθμός παικτών θα μπορεί να ζει από το άθλημα. 

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα ξεκινήσει από το 2024 ως μέρος τριετούς δοκιμής και σηματοδοτεί την πρώτη χρηματοοικονομική πρωτοβουλία στην ιστορία της ATP. 

Οι τρεις πυλώνες του προγράμματος

Όπως αναφέραμε το πρόγραμμα “baseline” αποτελείται από τρεις βασικούς πυλώνες με σκοπό και στόχο ότι το μεγαλύτερο μέρος των τενιστών θα μπορεί να επιβιώνει μόνο από το άθλημα. 

Εγγυημένα Βασικά Κέρδη: Ο πρώτος πυλώνας του προγράμματος είναι τα Εγγυημένα Βασικά Κέρδη, τα οποία εγγυώνται ελάχιστα επίπεδα εισοδήματος για τους κορυφαίους παίκτες (στο μονό) που φτάνουν μέχρι το Νο250 του κόσμου σε κάθε σεζόν. 

Σε περίπτωση που τα εγγυημένα χρηματικά έπαθλα ενός παίκτη μέσα στην 250άδα, τελειώσουν κάτω από το εγγυημένο όριο, η ATP θα παρέμβει για να καλύψει το έλλειμμα. Για την επόμενη σεζόν (2024) τα χρηματικά όρια κυμαίνονται ως εξής: 

  • Top-100: 300.000 δολάρια
  • 101-175: 150.000
  • 176-200: 75.000

Με αυτή την εγγύηση οι παίκτες θα έχουν τη δυνατότητα να επικεντρωθούν στο παιχνίδι τους και να επενδύσουν στις ομάδες τους. Τα ποσά αυτά περιλαμβάνουν κάλυψη των εξόδων προπονητών και ιατρών, καθώς και τα έξοδα ταξιδιού. 

Προστασία από Τραυματισμούς: Ο δεύτερος πυλώνας εστιάζει στην προστασία από τραυματισμούς, παρέχοντας υποστήριξη σε παίκτες που θα συμμετάσχουν σε λιγότερο από 9 τουρνουά (ATP Tour, Challenger Tour) σε μια σεζόν λόγω τραυματισμού. Αυτή η πρωτοβουλία περιλαμβάνει τα εξής χρηματικά όρια για το 2024: 

  • Top-100: 200.000 δολάρια
  • 101-175: 100.000
  • 176-250: 50.000

Αυτός ο πυλώνας έχει σχεδιαστεί για να παρέχει οικονομική ασφάλεια σε δύσκολες περιόδους επιτρέποντας στους παίκτες να επικεντρωθούν στην αποκατάστασή τους έτσι ώστε να κάνουν μια ομαλή και πετυχημένη επιστροφή στην ενεργό δράση. 

Επένδυση σε Ανερχόμενους Παίκτες: Ο τρίτος πυλώνας παρέχει μια επιπλέον ώθηση στους ανερχόμενους παίκτες. Οι νέοι αυτοί παίκτες θα λάβουν χρηματοδότηση 200.000 δολαρίων από τη στιγμή που θα μπουν στο Top-125 για πρώτη φορά στην καριέρα τους, πληρωμένα από την επόμενη σεζόν και αντισταθμίζονται από τα χρηματικά έπαθλα. Αυτό θα είναι κάτι που θα διευκολύνει τους παίκτες και τις ομάδες τους καθώς θα μπαίνουν στο ATP Tour. 

“Αυτή η πρωτοβουλία είναι μια πλήρης αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο το τένις προσεγγίζει τα οικονομικά των παικτών. Αντιπροσωπεύει τη δέσμευσή μας για τους παίκτες και την καριέρα τους δημιουργώντας ένα περιβάλλον όπου θα μπορούν να ζήσουν μέσα από το άθλημα. Μάλιστα είναι η αρχή αυτού που ελπίζουμε να πετύχουμε. Φιλοδοξία μας είναι να επεκτείνουμε αυτήν την πρωτοβουλία που ουσιαστικά θα αλλάξει το παιχνίδι τα επόμενα χρόνια.”, δήλωσε ο πρόεδρος της ATP Αντρέα Γκαουντέντσι. 

“Το να είσαι επαγγελματίας τενίστας συνοδεύεται από μεγάλες ανταμοιβές, αλλά είναι επίσης δύσκολο ταξίδι, ειδικά για όσους ξεκινούν την καριέρα τους. Το baseline αλλάζει το άθλημα. Γνωρίζοντας ότι διαθέτουμε ένα δίχτυ ασφαλείας μέσω των τριών πυλώνων του προγράμματος, μας δίνει την δυνατότητα να επικεντρωθούμε αποκλειστικά στο παιχνίδι μας και να παλέψουμε για την επιτυχία.”, είπε ο Γκριγκόρ Ντιμιτρόφ, ο οποίος είναι μέλος του Συμβουλευτικού Συμβουλίου Παικτών της ATP.

Κάθε σεζόν (από τις συνολικά τρεις) αναμένονται να λάβουν οικονομική ενίσχυση μέσω του προγράμματος baseline περίπου 30-45 παίκτες, με την επιλεξιμότητα των παικτών να καθορίζεται από μια σειρά κριτηρίων, όπως την κατάταξη του παίκτη, τα κέρδη από τα χρηματικά έπαθλα καριέρας και τον αριθμό των τουρνουά που έπαιξε. Η δοκιμαστική περίοδος 2024-26 θα χρησιμέψει ως ένα σημαντικό τεστ για τη δυνατότητα επέκτασης της χρηματοδότησης στο μέλλον. 




tennis24.gr