Οι ομάδες της Formula 1 δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία όταν ερωτήθηκαν από τη FIA για την προσθήκη επιπλέον ζώνης DRS στο φετινό Grand Prix της Σιγκαπούρης.

Οι οδηγοί εξέφρασαν νωρίτερα την έκπληξή τους για την απουσία τέταρτης ζώνης DRS στη νέα ευθεία που περιλαμβάνεται στον αγώνα του 2023, καθώς η πίστα γενικά δεν επιτρέπει πολλά προσπεράσματα.

Υπενθυμίζεται ότι η χάραξη της Marina Bay άλλαξε λόγω εργασιών, με τις 90 μοιρών στροφές 16-19 στο τελευταίο κομμάτι της πίστας να έχουν αντικατασταθεί με ευθεία και μια γρήγορη καμπή στην πρώην στροφή 20, νυν 16.

Οι οδηγοί σκοπεύουν να ζητήσουν οι ίδιοι την τέταρτη ζώνη DRS από τη FIA στη συνάντηση της Παρασκευής, αλλά ακόμα και αν η αίτησή τους γίνει δεκτή, είναι πολύ απίθανο η αλλαγή να πάρει το πράσινο φως για το πρώτο σκέλος ελεύθερων δοκιμαστικών, για λόγους ασφαλείας. Φυσικά, υπάρχει και το ενδεχόμενο η αίτηση να απορριφθεί ούτως ή άλλως.

Η FIA πάντως αναφέρει από την πλευρά της ότι δεν υπήρχε αρχικά εναντίωση στην προσθήκη της επιπλέον ζώνης DRS, αλλά ότι οι ομάδες δεν κατόρθωσαν να συμφωνήσουν όταν ερωτήθηκαν σχετικά.

«Δε θα εξετάσουμε θέμα πρόσθετων ζωνών DRS για το Grand Prix Σιγκαπούρης,» ήταν η ανακοίνωση.

«Εϊναι κάτι που αναφέρθηκε μετά από τις αλλαγές στη χάραξη αυτήν τη χρονιά και η FIA επικοινώνησε με όλες τις ομάδες πριν από αρκετές εβδομάδες για να ζητήσει τις γνώμες και τις κριτικές τους.

Ωστόσο, δεν υπήρξε ξεκάθαρη συμφωνία από τις ομάδες που απάντησαν και, μετά από τις προσομοιώσεις ασφαλείας μας, αποφασίσαμε να μην πάμε το ζήτημα παραπέρα.»

Κατά το motorsport.com, δεν έδωσαν καν όλες οι ομάδες απάντηση στο κυβερνόν σώμα του αθλήματος, αν και η διαδικασία ξεκίνησε πριν από μήνες.

Όσον αφορά τα θέματα ασφαλείας που αναφέρονται στην ανακοίνωση, ο Esteban Ocon της Alpine θεωρεί ότι υπάρχει κάποια υπερβολή στις προσομοιώσεις όσον αφορά ανωμαλίες του οδοστρώματος στην καμπή της στροφής 15.

«Η FIA ανησυχεί για την ασφάλεια σε αυτήν τη μικρή αριστερή καμπή. Προσωπικά, και οι άλλοι οδηγοί συμφωνούν, θεωρώ ότι δε θα υπάρχει πρόβλημα,» δήλωσε ο οδηγός.

«Προσπαθούμε αυτήν τη στιγμή για να μπορέσουμε να τη δοκιμάσουμε [σ.σ. τη ζώνη DRS] τουλάχιστον στο FP1, να δούμε πως είναι και, αν αποδειχθεί εντάξει, δυνητικά να την κρατήσουμε. Δεν υπάρχει λόγος να μην μπορούμε να την κρατήσουμε.

Στον προσομοιωτή, υπάρχει μια μεγάλη ανωμαλία σε αυτήν την αριστερή καμπή, που θα μπορούσε να είναι η αιτία να μην πάρουμε τη ζώνη. Αλλά δε νομίζω ότι είναι εκεί στην πραγματικότητα,» συνέχισε.

«Πιστεύω ότι είναι θέμα σάρωσης με τους τοίχους εκεί πέρα και επειδή είναι γρήγορη και όλα τα σχετικά. Αλλά ακόμα και αν θέλουμε να είμαστε πολύ ασφαλείς, απλά μπορούμε να τη βάλουμε μετά.

Θα είμαστε με πέμπτη, οπότε η επίδραση της αντίστασης έρχεται μετά από την καμπή, οπότε μπορούμε να τη βάλουμε μετά.»

Πηγή: motorsport.com


f1fan.gr