Χωρίς να χρειαστεί να ιδρώσει πολύ, ο Max Verstappen πήρε μια ακόμα pole, και θα επιχειρήσει αυτό το τριήμερο να φύγει πρωταθλητής από το Lusail!

Πάμε να δούμε, αναλυτικά, ωστόσο, όλα όσα έγιναν σήμερα στην πίστα.

Η διαδικασία ξεκίνησε και επίσημα στις 20:00 Ώρα Ελλάδος, με τις κατατακτήριες να γίνονται Παρασκευή, ελέω Sprint Format που για πρώτη φορά θα φιλοξενηθεί στο Lusail.

Αμέσως, την εμφάνισή τους έκαναν οι δύο Red Bull, ακολουθούμενες και από αρκετούς οδηγούς. Μέσα στα πρώτα δύο λεπτά, όλα τα μονοθέσια είχαν βγει στην πίστα, με τον πρώτο που ξεκίνησε γρήγορο γύρο να είναι ο Max Verstappen.

Ο Ολλανδός, που είναι πολύ πιθανό να στεφθεί πρωταθλητής σε αυτό το Grand Prix, έκανε πρώτη προσπάθεια στο 1:26.884, δίνοντας το πρώτο σημείο αναφοράς που έπρεπε να κυνηγήσουν οι υπόλοιποι.

Γρήγορα, ωστόσο, φάνηκε πως η πίστα θα βελτιώνεται σημαντικά με τα πατήματα. Λίγες μόλις στιγμές μετά τον γύρο του Ολλανδού, ταχύτερα κινήθηκαν οι Fernando Alonso, Charles Leclerc και Lando Norris, με τον οδηγό της McLaren, ωστόσο να χάνει τον γύρο του λόγω ορίων πίστας.

Το φαινόμενο της διαγραφής των γύρων για όρια πίστας έγινε όλο και πιο σύνηθες όσο η διαδικασία εξελισσόταν, δείγμα του ότι τα όρια σε μερικές στροφές είναι πολύ μικρά, κάτι που ίσως επηρεάσει στο τέλος το πώς θα διαμορφωθεί το grid του αγώνα της Κυριακής.

Με 5 λεπτά να απομένουν για το τέλος του Q1, και το grid αρκετά ανάμεικτο, ξεκίνησαν οι δεύτερες γρήγορες προσπάθειες, οι οποίες θα καθόριζαν τους πρώτους πέντε που θα έμεναν εκτός συνέχειας.

Εν τέλει, εκτός έμειναν οι Sargeant, Stroll, Lawson, Magnussen και Zhou, με τον Hamilton επίσης να φτάνει αρκετά κοντά στο να μείνει εκτός Q2.

Σειρά, λοιπόν, έπαιρνε το επόμενο σκέλος των κατατακτηρίων.

Στο Q2, λοιπόν, τα περισσότερα μονοθέσια έκαναν άμεσα την εμφάνισή τους, με τον χρόνο να πιέζει περισσότερο πλέον. Μετά και τα πρώτα περάσματα, ταχύτερος ήταν με χρόνο στο 1:24.758 o Verstappen, ακολουθούμενος από τις δύο Mercedes των Russell και Hamilton.

Εντύπωση προκάλεσε η επιλογή της McLaren να χρησιμοποιήσει πατημένη μαλακή γόμα για τα πρώτα της περάσματα, με τα δύο της μονοθέσια να κάνουν γύρο εκτός δεκάδας, ενώ ο Norris μηδενίστηκε για όρια πίστας. Ωστόσο, έδειχναν αισιόδοξοι στη βρετανική ομάδα πως μια και μοναδική δεύτερη προσπάθεια θα αρκούσε…

Αυτό και έγινε για τις δύο MCL60, οι οποίες βγήκαν άμεσα για νέα προσπάθεια και ανέβηκαν (έστω προσωρινά) στο 1-2, δείχνοντας πως με άνεση θα βρεθούν στο Q3.

Verstappen και Hamilton βρέθηκαν μπροστά από τα δύο papaya μονοθέσια, ωστόσο αμφότεροι πέρασαν με σχετική άνεση. Εντύπωση, ωστόσο, προκάλεσε ο αποκλεισμός από τη συνέχεια του Carlos Sainz αλλά και του Sergio Perez (διεγράφη για όρια πίστας ο γύρος του Μεξικανού), οι οποίοι μαζί με τους Tsunoda, Albon και Hulkenberg αποκλείστηκαν από το Q3.

Ώρα, λοιπόν, να διαμορφωθεί και οριστικά το grid του κυριακάτικου αγώνα.

Πρώτος απ’ όλους βγήκε στην πίστα ο Valtteri Bottas, σε μια από τις σπάνιες εμφανίσεις του σε Q3 φέτος. Σύντομα, τον ακολούθησαν όλοι οι οδηγοί, θέλοντας να προγραμματίσουν στο τέλειο τις προσπάθειές τους ώστε να αποφύγουν την κίνηση και να βρουν μπροστά τους την πίστα στη βέλτιστη κατάσταση.

Σε όλα αυτά, προσθέστε επίσης και τους γύρους που διαγράφονται από τα όρια της πίστας, κάτι που Norris και Leclerc βίωσαν στις πρώτες τους προσπάθειες…

Έτσι, ταχύτερος αρχικά κινήθηκε ο Max Verstappen, με χρόνο στο 1:23.778, έχοντας πίσω του ξανά τις δύο W14, ενώ Piastri και Leclerc συμπλήρωναν την πρώτη, προσωρινή πεντάδα, με τον Μονεγάσκο να επιλέγει να κάνει γρήγορο γύρο με τα ίδια ελαστικά.

Όλα όδευαν πλέον προς το τέλος της διαδικασίας, με τις δεύτερες γρήγορες προσπάθειες των οδηγών να απομένουν. Χωρίς να χρειαστεί να βελτιωθεί, ο Verstappen πήρε ακόμα μια pole, η οποία τον φέρνει μια ανάσα από την οριστική εξασφάλιση του τρίτου τίτλου της καριέρας του.

Πίσω από τον οδηγό της Red Bull, ταχύτερος κινήθηκε ο Lando Norris, έχοντας πίσω του τους Russell, Piastri και Hamilton. Ωστόσο, για τον Βρετανό της McLaren τα πράγματα δεν πήγαν καλά, μιας και από τα πλάνα έδειχνε να βγαίνει εκτός πίστας σε ένα σημείο, κάτι που σήμαινε ακύρωση του χρόνου του, στέλνοντάς τον στη 10η θέση.

Κάπως έτσι, το grid του αγώνα της Κυριακής διαμορφώθηκε, με όλα να έχουν μπει στη θέση τους για μια μεγάλη μάχη στην πίστα του Lusail. Όλα, ωστόσο, τα υπερβαίνει η επερχόμενη στέψη του οδηγού της Red Bull, ο οποίος τυπικά απομένει να αποδειχτεί και πρωταθλητής για τη φετινή χρονιά.

Ακολουθεί προσεχώς και η τελική κατάταξη στο Qatar σήμερα. Μείνετε συντονισμένοι για περισσότερα, μόνο στο F1fan.gr!

f1fan.gr