Οι Ισπανοί δεν φημίζονται για την έφεσή τους στις γλώσσες. Ο Σολ, όμως, ξεφεύγει από τον κανόνα. Μιλάει άψογα αγγλικά, γνωρίζει γαλλικά, ρωσικά, ολλανδικά και, βεβαίως, θέλει να μάθει και ελληνικά.

Γι’ αυτό, άλλωστε, υπέγραψε για 2+1 χρόνια με την ΑΕΚ Λάρνακας, με την οποία φιλοδοξεί να γευτεί το δεύτερο πρωτάθλημα της καριέρας του, μετά από αυτό με τη Ντιναμό Κιέβου στην Ουκρανία το 2021.

Στο μεταξύ, έχει ξεκινήσει ένα δεύτερο βιβλίο, ένα χόμπι που απέκτησε όσο έπαιζε στη Ντιναμό, έστω και αν δεν το βλέπει ως βασική δουλειά. Αυτή, άλλωστε, είναι το γκολ, όπως επιβεβαίωσε στον πρώτο εντός έδρας αγώνα πρωταθλήματος στην «AEK Arena», όπου κόντρα στον Εθνικό Άχνας σημείωσε… τέσσερα γκολ (!), κάτι που δεν είχε πετύχει ποτέ πριν στην καριέρα του.

Μια από τις πιο ξεχωριστές στιγμές του, μαζί βεβαίως με το ντεμπούτο στην La Liga με την Βιγιαρεάλ και, κυρίως, το γκολ με το οποίο η Βίλεμ νίκησε, για πρώτη φορά στην ιστορία της, τον Άγιαξ μέσα στο Άμστερνταμ, τον Αύγουστο του 2016.

Επτά χρόνια αργότερα, ο Φρανθίσκο Σολ Ορτίθ είναι πιο ώριμος από ποτέ και μελετώντας πάντα τις κινήσεις των ειδώλων του Ραούλ Γκονθάλεθ Μπλάνκο, Ρονάλντο (το φαινόμενο) και Λουίς Σουάρες.

Ο Πορτογάλος συγγραφέας, ποιητής και δημοσιογράφος Ζοζέ Σαραμάγκου, Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1998, είχε πει ότι ο κόσμος ζητάει απ’ όλους να κάνουν αθλητισμό, αλλά κανείς δεν λέει σε έναν αθλητή να διαβάσει ένα βιβλίο.

Ο Φραν Σολ, όμως, διαβάζει μανιωδώς (λατρεύει Πάουλο Κοέλιο, Τζορτζ Όργουελ, Στίβεν Κινγκ και Άρθουρ Κόναν Ντόιλ, μεταξύ άλλων) και δείχνει έτοιμος να γράψει μέσα στο γήπεδο πολλές και όμορφες ιστορίες με την φανέλα (και) της ΑΕΚ Λάρνακας.



gazzeta.gr