Ο Μόουζες Ράιτ μετράει ρεκόρ 9-0 σε τρεις διοργανώσεις με τη φανέλα του Ολυμπιακού, έχοντας προσφέρει πράγματα που φαίνονται στο παρκέ και επηρεάζοντας άμεσα προς το καλύτερο τους συμπαίκτες του.

Με τον Ιανουάριο να βρίσκεται στη Δύση του, στο ΣΕΦ ανέτειλε το άστρο του Μόουζες Ράιτ. Ο Αμερικανός ήρθε ως λύση έκτακτης ανάγκης, μιας και τότε οι Φαλ και Μιλουτίνοφ βρισκόταν στα πιτς και αντ’ αυτού αποδείχθηκε κομμάτι που δεν είχε το «ερυθρόλευκο» παζλ.

Είναι τέτοιος ο τρόπος παιχνιδιού αλλά και τα προσόντα τα οποία φέρνει στο παρκέ που έκαναν την ένταξή του όχι απλώς ομαλή αλλά φανταχτερή. Από τους 15 πόντους κόντρα στην αδύναμη Άλμπα, ως τις πολύ καλές εμφανίσεις με τη Βαλένθια και τη Ζάλγκιρις.

Μέσα σε όλα αυτά και η φαρδιά πλατιά υπογραφή του ως μέλος της πεντάδας που έκλεισε τον τελικό Κυπέλλου στην Κρήτη απέναντι στον Παναθηναϊκό. Ο Ράιτ ήρθε στον Ολυμπιακό στο τέλος του Ιανουαρίου και από τότε οι Πειραιώτες παραμένουν αήττητοι σε όλες τις διοργανώσεις, μετρώντας ένα ρεκόρ 9-0 που θέλουν να γίνει διψήφιο παρά τις απουσίες κόντρα στη Βίρτους, το βράδυ της Πέμπτης (7/3 – 22:00, live στο Gazzetta).

Η αύρα του Ράιτ στον Ολυμπιακό

Φυσικά για αυτό το 9-0 ο Ράιτ δεν είναι ο μοναδικός υπεύθυνος, αλλά κομμάτι ενός παιχνιδιού με κανόνες. Στο οποίο έγινε μέλος άμεσα. Ο Ράιτ έφερε στο παρκέ έξτρα ενέργεια στη θέση «5», παιχνίδι πάνω από τη στεφάνη και κυρίως μία έξτρα λύση στο pick n’ roll ως diver, κάτι που Φαλ και Μιλουτίνοφ (σε μικρότερο βαθμό) δεν έχουν στο παιχνίδι τους. Εκτός όλων των άλλων έχει και πολύ καλή αντίληψη όσον αφορά την πάσα, κάτι που για τους ψηλούς που επιλέγει ο Μπαρτζώκας αποτελεί χαρακτηριστικό επιβίωσης.

Όλη αυτή η αλεγρία φέρνει εύκολους πόντους στον Ολυμπιακό, μιας και ο Ράιτ τελειώνει τις φάσεις στη ρακέτα, έχοντας πολύ καλή επαφή με το καλάθι, αλλά φέρνει και transition. Κάτι που οι «ερυθρόλευκοι» δεν είχαν με την ίδια ευκολία, με τους τραυματισμούς στο πρώτο κομμάτι της σεζόν να παίζουν τον ρόλο τους.

Ο Ράιτ έχει ήδη προλάβει να φέρει από δικές του εκτελέσεις 9 πόντους στο transition σε 4 παιχνίδια της EuroLeague, με τον αστερίσκο βέβαια πως ένα εξ αυτών ήταν με την αδύναμη Άλμπα στο ΣΕΦ.

Οι εκτελέσεις του Ράιτ στην EuroLeague

  • Κοψίματα: 12 πόντοι/7 κατοχές
  • Catch n’ shoot: 2 πόντοι/5 κατοχές
  • Επιθετικό ριμπάουντ: 7 πόντοι/5 κατοχές
  • Transition: 9 πόντοι/4 κατοχές
  • Ποστ: 2 πόντοι /2 κατοχές
  • Drive: 2 πόντοι/1 κατοχή
Το Shot Chart του Ράιτ

Η συνύπαρξη με τον Πετρούσεφ

Πέραν των ατομικών επιδόσεων, ο Αμερικανός σέντερ λειτούργησε, όπως αναφέραμε, ως ένα κομμάτι του ρόστερ. Η συνύπαρξή του με τον Πετρούσεφ είχε πολυεπίπεδη συνεισφορά.

Πρώτον και κύριο στην απόδοση του Σέρβου, που έδειξε ότι ταιριάζει αρκετά με έναν τέτοιου τύπου ψηλό, παίζοντας εκείνος στο «4». Και μαζί με την άνοδο του Πετρούσεφ, αφαιρέθηκε αρκετό βάρος από τους ώμους του Άλεκ Πίτερς που υπερφορτώθηκε στο ξεκίνημα της σεζόν.

Ο Πίτερς μόνο στην τελευταία αναμέτρηση με τη Ζάλγκιρις κλήθηκε να πιάσει τους υψηλούς του μέσους όρους σε λεπτά συμμετοχής, με 27’32” σε ένα παιχνίδι όμως ειδικών συνθηκών με τον Παπανικολάου να αγωνίζεται κάνοντας ένεση και τη διαφορά να ξεπερνά τους 20 από νωρίς στο δεύτερο μέρος.

Ο Ράιτ έφερε ταυτόχρονα αλεγρία και ισορροπία στη ρακέτα του Ολυμπιακού, κάνοντας τον εαυτό του άμεσα πολύτιμο. Και κυρίως νιώθει χαρούμενος που γυρίζει τον κόσμο παίζοντας μπάσκετ, όπως τόνισε μετά το «διπλό» στο Κάουνας. Και όσο το απολαμβάνει, τόσο πιο σημαντικός παίκτης γίνεται σε μια ομάδα που διεκδικεί το πλεονέκτημα έδρας.





gazzeta.gr