Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου γράφει για τη σημασία και τις ιδιαιτερότητες του σημερινού ΠΑΟΚ-Άρης σε σχέση και με το μεγάλο αγωνιστικό θέμα που συζητιέται συνέχεια στον Δικέφαλο του Βορρά με τα φορ της ομάδας.

ΠΑΟΚ-Άρης σε ένα πρώτο και πολύ-πολύ κομβικό ματς των play off για τον Δικέφαλο του Βορρά. Εδώ όπου πρώι-μεσημέρι-βράδυ μιλάμε για το πρόβλημα της ομάδας στον φορ…

Ξυπνάμε, ζούμε, βλέπουμε, νιώθουμε, συζητάμε, ασχολούμαστε όλο το 24ώρο με το (εννοείται) σοβαρό πρόβλημα της ομάδας στην σημαντική θέση της επίθεσης. Τελευταία, μίλησε και ο Λουτσέσκου! Ο προπονητής της ομάδας έχει ρωτηθεί με κάθε πιθανό τρόπο για τα φορ και την μικρή προσφορά τους πάνω από 20 φορές το τελευταίο πεντάμηνο. Πάντα τους υπερασπίζονταν γιατί ΠΑΝΤΑ ο Λουτσέσκου όταν μιλάει δημοσίως στον κόσμο ξέρει ότι τα μηνύματά του περνάνε και στα αποδυτήρια. Και να που την Πέμπτη στην Κροατία έβγαλε έμμεσα απογοήτευση για την κατάσταση στη δική του ομάδα, αλλά και μια ζήλια για τον Πέτκοβιτς της Ντινάμο!

Αν λοιπόν όλος ο ΠΑΟΚ, ακόμη και ο προπονητής του, ακόμη και οι άλλοι παίκτες, ο τύπος, ο κόσμος, ο περίγυρος, όλη μέρα, κάθε μέρα θέτουν ως κορυφαίο ζήτημα την κακή απόδοση και την αναποτελεσματικότητα των φορ και επαναπαυτούν σε αυτό, τότε… τελειώσαμε. Δεν έχει καμία τύχη ο ΠΑΟΚ ΑΝ συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Πιο μεγάλο πρόβλημα έχει γίνει η μόνιμη κουβέντα για το πρόβλημα η οποία σαφώς και χειροτερεύει την κατάσταση, παρά το ίδιο το ζήτημα με τον Σαμάτα και τον Μπράντον.

Ο κόσμος τέλος πάντων μπορεί να κάνει και να λέει ό τι θέλει… Οι πολλοί θα στεναχωρούνται, οι «ταλεγαμενάκηδες» θα πανηγυρίζουν και οι γύρω-γύρω θα σχολιάζουν. Η ομάδα όμως και όσοι την αποτελούν ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να βρίσκουν άλλοθι οπουδήποτε. Όλοι οι υπόλοιποι μπορούν να κρίνουν και να βγάζουν συμπεράσματα. Εντός ομάδας βρίσκονται και εργάζονται για να βρίσκουν ΛΥΣΕΙΣ. Αλλιώς, αν για τον ΠΑΟΚ η κακή απόδοση των φορ είναι το Α και το Ω της καθημερινότητας και των αγώνων, αν γίνει βίωμα και δικαιολογία, ας τα παρατήσουν…

Δε νομίζω…

Προφανώς και υπάρχει ζήτημα κυρίως μετά τις γιορτές όπου οι δύο δεν μπορούν ούτε να βοηθήσουν συνδυαστικά, ενώ και ο Μπράντον έχασε την επαφή με τα δίχτυα. Έτσι είναι και ίσως ο ΠΑΟΚ έκανε μεγάλο λάθος με τον Σαμάτα και τα ψυχοπνευματικά του χαρακτηριστικά που δεν έψαξε, έναν παίκτη που λύγισε εύκολα στην πίεση της δυστοκίας, έναν χαρακτήρα που αφουγκράστηκε το περιβάλλον το οποίο γκρίνιαζε γι αυτόν και έχει πάρει την κάτω βόλτα χωρίς να βρίσκει εσωτερικές δυνάμεις αντίστασης και αντίδρασης. Αυτά έπρεπε να εντοπιστούν.

Απορώ… Γιατί ένας από όλους δεν πήγε στον ιδιοκτήτη να του πει… «πρόεδρε θέλουμε τέταρτο φορ». Είχαν την ευκαιρία στα τέλη του καλοκαιριού αλλά πήραν τον Μάρκος Αντόνιο που ακόμη δεν βρήκε ρόλο στην ομάδα, ενώ και τον χειμώνα ζήτησαν πλάγιο μπακ. Θα μπορούσε άραγε κάποιος να αναλάβει την ευθύνη και να επιχειρήσει μία τέτοια κουβέντα προς τον ιδιοκτήτη;

Όμως… Ούτε ο χρόνος γυρίζει πίσω, ούτε αλλαγές γίνονται τώρα, ούτε έκτακτες δοκιμές χωρίς προεργασία μπορούν να αποδώσουν. Αυτοί είναι, με αυτούς θα πορευθεί ο ΠΑΟΚ και όλοι όσοι δουλεύουν στην ομάδα οφείλουν να εξαντλήσουν τα περιθώρια για αποτελέσματα και επιτυχίες χωρίς να μειώνουν ή παρατάνε την προσπάθεια επειδή… οι φορ δεν αποδίδουν όπως θα έπρεπε.

Άρης όπως Ντινάμο

Ναι! Πρακτικά και στην Κροατία και σήμερα που ο Άρης θα παίξει κλειστά, με τις γραμμές κοντά και θα έχει πολλούς παίκτες στο κέντρο με στόχο να κλέψει μπάλες, ο ΠΑΟΚ με το παιχνίδι του ως ομάδα που ΔΕΝ παίζει για τον φορ, αλλά περιμένει ο φορ να παίξει για το συνδυαστικό παιχνίδι της ομάδας, αναμένει από τον Μπράντον ή τον Τζίμα να βγουν εκτός περιοχής, να παίξουν με πλάτη και να έχουν συμμετοχή στην ανάπτυξη. Υπάρχει άλλος τρόπος; Άλλο σχέδιο που θα καλύψει τις αδυναμίες τους και θα αναδείξει τα πλεονεκτήματά τους χωρίς να αλλοιωθεί η εικόνα του συνόλου;

Λύσεις περιμένουμε! Θα δούμε… Ο ΠΑΟΚ είτε κέρδιζε στην Κροατία, είτε τώρα που έχασε, έχει ένα πολύ κρίσιμο ενδιάμεσο ματς το αποτέλεσμα του οποίου σε συνδυασμό με το Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός μπορεί να δημιουργήσουν άλλα δεδομένα στο ξεκίνημα της δύσκολης διαδικασίας των έξτρα αγώνων-ντέρμπι.

Ο ΠΑΟΚ θα παίξει χωρίς κόσμο κάτι που δεν είναι απαραίτητα τόσο καλό για τον φιλοξενούμενο. Το κίνητρο είναι τεράστιο για την ομάδα του Λουτσέσκου που είναι και σαφώς ανώτερη, ένας ΠΑΟΚ που μπορεί να φρεσκάρει το ρόστερ του και να κερδίσει αυτό το ματς, ειδικά αν βάλει και το πρώτο γκολ.

Όλοι ξέρουμε τι θα επιδιώξει να κάνει ο Άρης του Μάντζιου στον αγωνιστικό χώρο σε επίπεδο τακτικής. Την αντίδραση του ΠΑΟΚ περιμένουμε, της ομάδας που διεκδικεί το πρωτάθλημα και θέλει να πάει αυτή τη μάχη μέχρι το τέλος. Ας το πάει μέχρι τον Μάιο κι εκεί θα δούμε…

* Κλειστή σήμερα η Τούμπα αφού στον ΠΑΟΚ εφαρμόζεται ο νέος νόμος, κλειστή βέβαια και η Λαμία κόντρα στην ΑΕΚ για τις κάμερες που δεν μπήκαν, σε γήπεδο όπου ο ΠΑΟΚ έπαιζε μόλις την περασμένη Κυριακή! «Σταμαστήστε ρε γκρινιάρηδες ΠΑΟΚτσήδες…» λένε και πολύ γουστάρουν για τον ρόλο αυτό που παίρνει ο κόσμος του ΠΑΟΚ. Πόσο τους αρέσει να τους εξαγριώνουν και πόσο θα εύχονται να γίνουν άλλα πιο σοβαρά… Σήμερα έκλεισαν το γήπεδο και σε μέρα ΠΑΟΚ-Άρης οι ΠΑΟΚτσήδες θα γυρίζουν στην πόλη, φυσικά και κοντά στο κέντρο όπου ο Άρης παίζει μπάσκετ!

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι έρευνες για τους εγκεφάλους και ηθικούς αυτουργούς της οργανωμένων επεισοδίων στο Ρέντη, όπου ενώ ήταν… δίπλα σε συλλήψεις, μπήκαμε στον τέταρτο μήνα ερευνών!

Ελλάδα…

gazzeta.gr