Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα βρεθούν για δεύτερη φορά μέσα σε έναν μήνα οι συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών. Η Μαρία Καρυστιανού και ο Παύλος Ασλανίδης θα έχουν μαζί τους τις 1.300.000 υπογραφές του διαδικτυακού ψηφίσματος για απόδοση δικαιοσύνης στη τραγωδία.

«Αντί το κοινοβούλιο της Ελλάδας να σκεφτεί ότι τόσος κόσμος περιμένει να γίνουν τα αυτονόητα αναγκάζομαστε εμείς σαν συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών να μεταφερθούμε πέρα από το ευρωκοινοβούλιο, στην κομισιόν, ούτως ώστε να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα», είπε ο Χρήστος Κωνσταντινίδης, συγγενής θύματος.

Σύμφωνα με το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής» και του Βασίλη Λαμπρόπουλου, προκύπτουν ενδείξεις κεντρικής «επικοινωνιακής διαχείρισης» τις πρώτες ώρες του σιδηροδρομικού δυστυχήματος, οι οποίες οδήγησαν σε εξάλειψη κρίσιμων στοιχείων.

Με το ερώτημά για το ποιος έδωσε την εντολή για τη μεταφορά των βαγονιών από τον τόπο της τραγωδίας στις 4 Μαρτίου να παραμένει αναπάντητο.

«Δεν έγινε σεβαστός ο νόμος για τη διερεύνηση αεροπορικών και σιδηροδρομικών ατυχημάτων, ο 5014 του 23’ όπου στα άρθρα 21 και 44 ορίζει σαφώς τι γίνεται με τον χώρο του εγκλήματος, ο οποίος πρέπει να παραμείνει φυλασσόμενος και αποστειρωμένος, στον οποίο βέβαια μοναδική πρόσβαση και έλεγχο του χώρου έχουν οι δικαστικές αρχές και η δικαιοσύνη», είπε ο δικηγόρος και πατέρας θύματος, Γιώργος Ηλιόπουλος.

Σύμφωνα με  τα πρακτικά της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής,  την 1η Φεβρουαρίου 2024, ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ, κ. Παναγιώτης Τερεζάκης, ανέφερε ότι «την απομάκρυνση των βαγονιών αλλά και την επισκευή της σιδηροδρομικής γραμμής τη ζήτησε η ΕΛ.ΑΣ. με προφορική επικοινωνία αξιωματικού της με υπάλληλο του Τμήματος Γραμμής του ΟΣΕ».

Το «Βήμα» απευθύνθηκε στην Αστυνομία για να διασταυρώσει την πληροφορία.

-Είναι αληθές ότι στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. την εν λόγω χρονική περίοδο 1-6 Μαρτίου 2023 έδωσαν εντολές – όπως μνημονεύεται –για τέτοιου είδους τεχνικές ενέργειες και παρεμβάσεις όπως οι μετακινήσεις βαγονιών, διορθώσεις γραμμών και άλλα σχετικά θέματα;

-Ενέργειες που αναφέρονται στο αίτημά σας δεν προκύπτουν από το περιεχόμενο της προανακριτικής δικογραφίας της Ελληνικής Αστυνομίας.

Πολλά ερωτήματα προκύπτουν και για το γεγονός της διαρροής των ηχογραφημένων συνομιλιών τις πρώτες ώρες του δυστυχήματος.



megatv.com