Ο Lance Stroll βρίσκεται υπό έρευνα από τη FIA για πιθανή παράβαση κανονισμών και διαδικασιών της F1 κατά την επιθετική του συμπεριφορά στα garage της Aston Martin στο GP του Qatar.

Ο οδηγός της Aston Martin τράβηξε τα βλέμματα όταν έμεινε εκτός από το Q1 στο Losail. Ωστόσο, το αξιοπρόσεκτο δεν ήταν η αγωνιστική του εμφάνιση, μα η εξωαγωνιστική του συμπεριφορά όταν βγήκε από το cockpit της AMR23.

Ο Καναδός, όταν και επέστρεψε στα garage του, βλέποντας για ακόμα έναν αγώνα τη διαφορά με τον teammate του, Fernando Alonso, να είναι χαώδης, πέταξε με μανία το τιμόνι εκτός μονοθεσίου. Επίσης, αφότου βγήκε από το cockpit, προσπάθησε να φύγει βιαστικά από το garage, σπρώχνοντας τον γυμναστή του, Henry Howe, στην άκρη, ο οποίος προσπαθούσε να τον κατευθύνει προς το parc ferme.

Ο Stroll, στη συνέχεια, έδωσε μια σύντομη, μόλις επτά λέξεων, συνέντευξη, στο επίσημο κανάλι του αθλήματος, χρησιμοποιώντας και μια ανάλογη λέξη για να περιγράψει το πόσο άσχημα είχαν πάει τα πράγματα για τον ίδιο.

Η συμπεριφορά του Stroll άνοιξε μεγάλη κουβέντα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κάτι που φαίνεται πως ανάγκασε και το κυβερνόν σώμα του αθλήματος να παρέμβει και να αναλάβει δράση.

Η FIA σχολίασε πως ο υπεύθυνος συμμόρφωσής της βρίσκεται σε συζητήσεις με τον Stroll, αναφορικά με αρκετά συμβάντα που ίσως αντιβαίνουν των κανονισμών, των πολιτικών και των διαδικασιών κατά τη διάρκεια του Grand Prix του Qatar.

Ακόμα, δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη τοποθέτηση αναφορικά με τους όποιους κανονισμούς φέρεται να έχει παραβεί ο Stroll, όμως γίνεται κατανοητό πως σχετίζονται με όσα έλαβαν χώρα στα garage στις κατατακτήριες της Παρασκευής.

Ενδέχεται η συμπεριφορά του οδηγού της Aston να πέσει κάτω από την ομπρέλα του Άρθρου 12.2.1.c του Διεθνούς Αγωνιστικού Κώδικα της FIA, ο οποίος αναφέρει πως οποιοσδήποτε διαγωνιζόμενος θα θεωρηθεί ότι έχει διαπράξει αδίκημα εάν βρεθεί ένοχος για: “οποιαδήποτε κακόβουλη συμπεριφορά ή οποιαδήποτε ενέργεια διάκρισης που αντιβαίνει στα συμφέροντα κάποιου διαγωνιζόμενου ή στα συμφέροντα γενικά του μηχανοκίνητου αθλητισμού”.

Ήταν η συγκεκριμένη παράγραφος που ίσχυσε για την περίπτωση του Max Verstappen στο συμβάν που είχε το 2018 στη Βραζιλία με τον Esteban Ocon. Τότε, ο Ολλανδός αναγκάστηκε να προβεί σε διήμερη κοινωνική εργασία για τη FIA, συνεπεία των πράξεών του να σπρώξει τον Γάλλο.

Αν και οι ενέργειες του Stroll έλαβαν δριμεία κριτική στα social media, η Aston Martin σχολίασε από την πλευρά της πως δεν προβληματίζεται με όσα έγιναν.

Ο επικεφαλής της βρετανικής ομάδας, Mike Krack, δήλωσε μετά το Qatar πως είναι σημαντικό να μην λαμβάνεται ιδιαίτερα σοβαρά υπόψη μια συμπεριφορά από οδηγό αμέσως μόλις βγει από το μονοθέσιο, καθώς η αδρεναλίνη του βρίσκεται στα ύψη.

“Θεωρώ πως τα συναισθήματα είναι κάτι που επιζητούμε από τους αθλητές, ενώ όταν αντιδρούν, σπεύδουμε να τους κρίνουμε αμέσως”, σχολίασε ο Krack. “Αυτό είναι σωστό ή είναι λάθος;”.

“Θεωρώ πως θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τέτοια πράγματα. Θέλουμε να τα βλέπουμε, μιας και τότε μας δίνεται η ευκαιρία να τα συζητάμε. Αλλά ύστερα θεωρώ πως ίσως ξεφεύγει λίγο το πράγμα όταν έχεις 10 ανθρώπους, καθισμένους στον καναπέ τους ή σε έναν κλιματιζούμενο χώρο να λένε πως ‘αυτό παραπάει ή δεν μπορείς να κάνεις κάτι τέτοιο’”.

“Θεωρώ πως θα πρέπει να τρέφουμε λίγο περισσότερο σεβασμό προς τους οδηγούς και προς κορυφαίους αθλητές, θα έλεγα”.

 

f1fan.gr